KONACNO OTKRIVENO / Zasto misteriozna crna aktovka posvuda prati americkog predsjednika

Sto se nalazi u crnoj koznoj torbi koja posvuda slijedi americkog predsjednika?

5.3.2015.
18:49
VOYO logo

Crna kozna aktovka nazvana 'Football' (nogomet, ali u smislu americkog nogometa) sadrzi strogo cuvane tajne koje omogucavaju americkom predsjedniku da izda zapovijed za nuklearni napad dok se nalazi daleko od stalnih zapovjednih centara kao sto je poznata "Situation Room" u Bijeloj kuci.

Sluzbeno se spominje kao "predsjednikova hitna torba". Priprostog je izgleda, a u rucnoj prtljazi uvijek je sa sobom nosi jedan od pet vojnih duznosnika te je uvijek pri ruci vrhovnom zapovjedniku oruzanih snaga. Zlu ne trebalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Billu Gulleyju, bivsem direktoru u Vojnom uredu u Bijeloj kuci, sveprisutna torba "Football" ne sadrzi nikakvu tipkovnicu na kojoj je "crveni gumb" kojim zapocinje Sudnji dan, vec ove cetiri stvari:

- crna knjiga od 75 stranica za "nuklearni napad odmazde" koja je tiskana crnom i crvenom tintom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- jos jedna crna knjiga s popisom povjerljivih mjesta koja mogu posluziti kao skloniste predsjedniku

- omotnica koja sadrzi 10 stranica uputa o tome kako upravljati sustavom hitnih odasiljaca (Emergency Broadcast System)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- indeks kartica s autentifikacijskim kodovima

Ponekad se moze vidjeti kako iz torbe viri antena, sto moze ukazivati mozda na to da se unutra nalazi i komunikacijska oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime "Football" dolazi od kodnog imena "Dropkick" koje oznacava tajni plan nuklearnog rata, prema rijecima bivseg americkog ministra obrane Roberta McNamara. Pokretanje opcije "Dropkick" zahtjeva jednu od ovih "Football" torbi, objasnio je za casopis Smithsonian Magazine.

Vojni duznosnici odabrani da nose aktovku osposobljeni su da u najkracem roku obavijeste predsjednika o nuklearnom napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveprisutna "Footbal" torba uvijek se nalazi u istom zrakoplovu, helikopteru, automobilu ili dizalu, odmah pored predsjednika. Kad je predsjednik kod kuce, "Footbal" je pohranjena na sigurno mjesto unutar Bijele kuce, pise AP.

Za vrijeme predsjednika Clintona, nekim duznosnicima nije bilo nimalo lako kad su morali pokraj njega "jogirati" noseci torbu cija je tezina nesto vise od 20 kilograma. (Srecom, Barack Obama posjecuje teretanu.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova smrtonosna prtljaga prvi se put pojavila za vrijeme Kennedyjeve administracije, nedugo nakon kubanske raketne krize 1962. godine.

Pedeset i tri godine kasnije, redovito azurirana torba "Footbal" predstavlja nevjerojatnu vojnu moc i ogromnu odgovornost koja americkog predsjednika slijedi na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo