Paul Krugman: Amazon zlorabi svoju moć i šteti Americi

Paul Krugman svojoj posljednjoj kolumni negativno se osvrnuo na maloprodajnog diva Amazon zbog njegove pretjerane tržišne snage koju bespoštedno iskorištava.

20.10.2014.
15:59
VOYO logo

On napominje da Amazon ne igra ulogu monopolista (npr. u slučaju da je jedini trgovac koji sam podiže cijene kako želi), već ulogu "monopsona" (kao jedini kupac koji istiskuje ostale knjižare). On se posebno osvrnuo na grubu taktiku Amazona protiv izdavačke tvrtke Hachette.

Evo ključnog dijela njegove kolumne:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije stvar samo o novcu, iako je i to važno: Pritiskanjem izdavača Amazon u konačnici šteti i autorima i čitateljima. No, tu je i pitanje nepropisnog utjecaja.

Naime, kazna koju Amazon nameće knjigama koje je izdao Hachette je loša sama po sebi, ali tu je također zanimljiva i selektivnost načina na koji se provodi kažnjavanje. Prošli mjesec blog Bit magazina Times dokumentirao je slučaj dvije Hachette knjige koje su dobile vrlo različite tretmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna knjiga je "Sons of Wichita", Daniela Schulmana, a riječ je o profilu braće Koch, dok je druga knjiga "The Way Forward", autora Paula Ryana koji je s Mittom Romneyem sudjelovao u predsjedničkoj kampanji i predsjednik je Odbora za proračun Predstavničkog doma.

Obje knjige su navedene kao odgovarajuće za Amazon Prime, a za knjigu gospodina Ryana, Amazon nudi uobičajenu besplatnu dostavu u roku od dva dana. Što je sa knjigom "Sons of Wichita" ? Od nedjelje za ovu knjigu na Amazonu stoji da je "vrijeme isporuke obično 2-3 tjedna. Uh, uh!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nas vraća na ključno pitanje. Ne može nitko reći da Amazon daje kupcima ono što oni žele ili da je ova tvrtka zaslužila svoju poziciju. Ono što je važno je sljedeće; ima li tvrtka preveliku moć i zloupotrebljava li tu moć? Odgovor je u oba slučaja pozitivan; Amazon ima preveliku moć i očito je zloupotrebljava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo