Legalizirana digitalizacija knjiga

Smiju li knjiznice knjige koje zele posudivati same digitalizirati? I smije li korisnik te knjige potom sam tiskati ili pohraniti u svojoj digitalnoj biblioteci?

15.9.2014.
12:41
VOYO logo

Redovni korisnici knjiznica dobro poznaju problem: bas knjiga koju bi covjek zelio posuditi trenutno nije tu, drugog primjerka nema. Dosada je jedino rjesenje bilo: cekati. Ponekad nekoliko dana, ponekad nekoliko tjedana. Za ljubitelje beletristike je to cesto velika gnjavaza. No jos veci problem imaju studenti: za one kojima bas ta odredena knjiga treba za njihov diplomski ili neki drugi rad to cesto predstavlja ozbiljan problem, pise Deutsche Welle.

U posljednje vrijeme sve je vise knjiznica sirom Europe koje su ovaj problem pocele rjesavati na novi, kreativan nacin. Ili se knjige od samog pocetka nabavljaju u digitalnom obliku, ili se naknadno ranije nabavljene tiskane knjige digitaliziraju i korisnicima nude u elektronskom izdanju kao e-books. Na posebnim citacima je potom moguce te knjige citati na kompjuterskim zaslonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravna siva zona

To je vrlo prakticno rjesenje, ali s jednim problemom: uvijek iznova se postavlja pitanje zastite autorskih prava knjiga u elektronskom izdanju. Na kraju krajeva knjiznice tu kopiraju autorske radove, a da prije toga nisu dobile suglasnost autora za tako nesto - i naravno da njemu ili njegovom izdavacu nisu za to bilo sto platile.

Upravo zbog toga je bilo doslo i do spora izmedu Tehnickog sveucilista u Darmstadtu i izdavacke kuce Eugen Ulmer: izdavac se pobunio protiv toga sto je sveucilisna knjiznica u Darmstadtu odlucila bez pitanja digitalizirati jedan udzbenik za noviju povijest. Umjesto toga je izdavac zahtijevao da knjiznica kod njega kupi digitalnu verziju knjige. No uprava Tehnickog sveucilista je to odbila. No ne samo to: studentima je cak omoguceno da digitaliziranu verziju knjige tiskaju na svojim radnim kompjuterima, ili da ju u elektronskom obliku kopiraju na svoje USB-stickove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je izdavacu bilo previse pa je podnio tuzbu njemackom Saveznom sudu. A buduci se tu radi o nekim granicnim pitanjima zastite autorskih prava, njemacki je sud predmet predao dalje Europskom sudu pravde (EuGH/ECJ) u Luksemburgu.

Digitalizacija moze, tiskanje ne

I proteklog je tjedna taj sud donio nacelnu presudu: knjiznice smiju digitalizirati knjige iz svog fonda a da prije toga nisu za dozvolu pitale vlasnika autorskih prava - dakle autora ili izdavaca. I u slucaju kada izdavaci digitaliziranu verziju knjige nude kao e-book, knjiznice nisu duzne tu verziju kupiti vec knjigu mogu same digitalizirati. Inace po misljenju luksemburskih sudaca one ne bi imale mogucnost "odgovoriti svojoj svrsi koja se sastoji u omogucavanju i poticanju istrazivanja i studiranja". To je regulirano u posebnoj odredbi o izuzecima od opce odredbe Europske unije o zastiti autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u drugoj tocki tuzbe suci su dali za pravo izdavacu: knjiznice se moraju brinuti za to da elektronske knjige na terminalima za citanje nije moguce niti tiskati niti kopirati na USB-stickove. Jer tu se onda vise ne radi ni o kakvom izuzetku, vec o normalnom umnozavanju nekog djela koje podlijeze zastiti autorskih prava. A to na kraju krajeva znaci da se za svaki tiskani ili na USB-u pohranjeni primjerak neke knjige moraju placati tantijemi na ime autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo