Njemacka od Googlea trazi nemoguce - da otkrije svoju najvecu tajnu

Njemacki ministar pravosuda Heiko Maas pozvao je Google da postane transparentnija kompanija i to na nacin da objelodani kako tocno Googleov algoritam rangira rezultate pretrazivanja.

17.9.2014.
9:15
VOYO logo

To se, naravno, nece jednostavno nikada dogoditi. Algoritam je srce Googlea, izvor sveg njegovog bogatstva i moci kao planetarno najbolji indeks svjetskog znanja. Google na to jednostavno nikada nece pristati, a izvrsni direktor Larry Page vjerojatno ce se boriti do smrti.

Ipak, u intervjuu za Financial Times, Maas je objasnio da je Njemacka nezadovoljna akcijama ovog internetskog diva u Europi i zeli da se konacno otkriju detalji njegovog algoritma za pretrazivanje u interesu zastite potrosaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google Search ostaje najvazniji dio Googleova poslovanja, uz oglasavanje koje na ovoj platformi formira vecinu od svojih 60 milijardi dolara godisnjeg prihoda. Ali sada je Vlada Njemacke pojacala svoja nastojanja u "antitrust" slucaju protiv ove kompanije i bezuvjetno zahtjeva da Google objavi kako su web stranice rangirane u Google pretrazivanju.

Google je zahtjev navodno odbacio tvrdeci da bi objavljivanje algoritma trazilice znacilo zapravo otkrivanje poslovne tajne i otvaranje servisa na milost i nemilost spamerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google danas obraduje vise od 90% prometa web pretrazivanja u Europi, sto je veci postotak od svog 68% udjela na americkom trzistu pretrazivanja.

EU stalno vrsi pritisak na Google u smislu prikaza rezultata pretrazivanja, od kojih se najvise istice inicijativa "pravo na zaborav" koja znaci da pojedinci u EU mogu natjerati Google da ih ukloni s rezultata pretrazivanja. Prosli tjedan EU je odbacila prijedlog kompromisa iz Google-a, sto znaci da bi se kompanija jos uvijek mogla suociti s 6 milijarda dolara novcane kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo