Norveška će biti prva zemlja koja će 2017. ugasiti FM radio

Norveška će ugasiti FM radio već početkom 2017. godine, javlja Radio.no.

20.4.2015.
9:19
VOYO logo

Norveško Ministarstvo kulture odredilo je to prošli tjedan čime će Norveška postati prva zemlja u svijetu koja će u potpunosti napustiti FM radio. Zemlja planira prijeći na Digital Audio Broadcasting (DAB) kao nacionalni standard digitalnog emitiranja.

U izjavi za javnost koju je dalo tamošnje Ministarstvo kulture potvrđen je switch-off datum koji je predložila norveška vlada davne 2011. godine. Naime, Vlada je zaključila da je zemlja u stanju ispuniti sve uvjete potrebne za gladak prijelaz na digitalni signal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slušatelji će imati pristup raznolikijim i pluralističkim radio sadržajima te će uživati u boljoj kvaliteti zvuka i novim funkcionalnostima", navodi se u priopćenju ministra kulture Thorhilda Widveya.

"Digitalizacija će također uvelike poboljšati sustav pripravnosti u hitnim situacijama, omogućići veću konkurenciju te ponuditi nove mogućnosti za inovacije i razvoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princip frekvencijske modulacije bio je patentiran još 1933. godine, ali prvo komercijalno emitiranje sadržaja emitiranih frekvencijskom modulacijom dozvoljeno je tek početkom 1941. godine. Pojavom sve većeg broja radio stanica postojeći frekvencijski prostor postao je jednostavno preuzak za otvaranje novih te je, do tada vrlo slabo prihvaćen, FM radio sa znatno boljom kvalitetom prijenosa signala ipak usvojen početkom pedesetih godina, gdje je britanski BBC započeo emitirati FM program 1955. godine. FM radio u komercijalnoj primjeni praktički je potpuno istisnuo klasični AM radio, no sada i njemu dolazi kraj.

DAB trenutno nudi 22 nacionalna kanala u Norveškoj u odnosu na FM-ovih pet, uz kapacitet da ih ima gotovo 20 više. Trošak prijenosa radijskog signala preko FM tehnologije je osam puta veći od cijene DAB prijenosa, stoji u izvješću Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DAB je dostupan u Norveškoj od 1995. godine. DAB + tj. nadograđeni oblik DAB tehnologije, na raspolaganju je od 2007. godine. Prema podacima Ministarstva kulture, radio stanice će moći birati između DAB i DAB + prijenosa, iako je najvjerojatniji scenarij da će do 2017. godine, najveći dio radijskog emitiranja u zemlji ići preko DAB +.

Nekoliko drugih zemalja u Europi i jugoistočnoj Aziji također razmatraju nacionalni prelazak na DAB, ali niti jedna druga zemlja nije potvrdila vremenski rok kada to namjerava napraviti, izvještava Radio.no.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norveško gašenje FM-a počet će 11. siječnja 2017.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo