Špijuniraju vlastite građane: Znaju tko je s kime, kada i odakle razgovarao

6.6.2013.
10:46
VOYO logo

Pozivajući se na kopiju sudskog naloga, britanski list Guardian izvještava da je jedan od najvećih američkih telekoma Verizon dobio zahtjev da "neprestano, na dnevnoj bazi" daje američkoj sigurnosnoj agenciji podatke o svim telefonskim pozivima u mreži unutar Sjedinjenih Američkih Država kao i između SAD i drugih zemlja.

Agencija za nacionalnu sigurnost dala je izjavu za Reuters da trenutačno nema komentara na ovo. Glasnogovornik Verizona Ed McFadden također je odbio komentirati ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guardian piše da su Bijela kuća i Ministarstvo pravosuđa također odbili komentirati.

Tajni Foreign Intelligence Surveillance Court (Fisa) je dao nalog da FBI od 25. travnja da američkoj vladi neograničene ovlasti u pristupu podacima za tromjesečno razdoblje zaključno s 19. srpnja ove godine. Pod vlašću Obamine administracije tako se prikupljaju komunikacijski zapisi milijuna američkih građana i to neselektivno, odnosno neovisno o tome jesu li ti građani osumnjičeni za bilo kakve ilegalne radnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verizon je dužan da osigura podatke kao što su podaci o pozivanim brojevima zajedno s lokacijskim podacima, potom vrijeme trajanja poziva i slično, međutim ne i same sadržaje razgovora.

Ovaj najnoviji slučaj špijnaže ponovno je u SAD-u potaknuo raspravu o ulozi vlasti i opsegu do kojeg smije nadzirati svoje građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moć agencije NSA može u bilo kojem trenutku biti usmjerena na američki narod i nijednom Amerikancu neće ostati nimalo privatnosti, kao što je mogućnost da nadzire sve; telefonske razgovore, telegrame, bez obzira o čemu je riječ", komentirao je ovaj slučaj Frank Church, demokratski senator iz Idahoa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo