Znate li što je Pentagonov Plan X?

Pentagon će platiti pet milijuna dolara za tehnologiju virtualnog ratovanja kako bi se uvježbao za pokretanje cyber napada, otkrivaju dokumenti američke vlade.

27.6.2013.
16:28
VOYO logo

Nacionalna sigurnosna tvrtka Apogee Research dobila je ugovor 24. lipnja, objavili su u četvrtak dužnosnici Ministarstva obrane.

Projekt je dio strategije pod nazivom Plan X, inicijative koja je pokrenuta prošle godine pod nadležnom agencijom DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), a cilj joj je uvježbavanje i upravljanje onim što američki dužnosnici nazivaju "cyber ratovanjem u realnom vremenu, na velikoj skali, u dinamičnim mrežnim okruženjima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz ugovora

Ovo je jedan od niza ugovora koji su federalni dužnosnici počeli potpisivati krajem svibnja ove godine.

"Cyber prostor bitke" će sadržavati kartu mreže, operativne postrojbe i niz mogućnosti, prema objavljenim dokumentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apogeeov sustav će koristiti otvorenu arhitekturu platforme koja se može sinkronizirati s državnom upravom i tehnološkom industrijom.

Prema tvrtkinom prijedlogu pod oznakom "Red OCRE", Apogee će dostaviti otvoreno "cyber runtime okruženje" te poseban operativni sustav, naveli su američki dužnosnici. Alati će se rukovoditi teorijom "stohastičkih optimalnih kontrola" kako bi se nosili sa nesigurnostima u cyber prostoru, dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve tvrtke koje su uključene u Plan X su Data Tactics, koja prikuplja 25,8 milijuna dolara kako bi u stvarnom vremenu mogla isporučiti "proširivu infrastrukturu i okvir" za cyber-ratne manevre, te tvrtka Raytheon, koja će dobiti 9,8 milijuna dolara za "softver za izvršenje misija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo