OGLAS

Putin potpisao novi zakon koji zahtjeva da svi online servisi pohranjuju osobne podatke u Rusiji

Zakon, koji je Putin potpisao ovaj tjedan, samo je posljednji u nizu ograničenja na internetu koje se provode u Rusiji.

24.7.2014.
14:23
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin suočio se s valom kritika zbog donošenja novog zakona koji od internet tvrtki zahtjeva da podatke o ruskim korisnicima interneta pohranjuju u podatkovnim centrima u Rusiji.

Putin je u utorak potpisao ovaj zakon koji je izazvao veliko negodovanje na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove internetske tvrtke trenutačno nemaju urede u Rusiji i ne moraju predavati korisničke podatke na uvid ruskoj vladi. Ta činjenica, prema Agenciji France-Presse, čini međunarodne web stranice za društveno umrežavanje jednim od važnih resursa ruske oporbe.

Zakon, koji zahtijeva da tvrtke grade podatkovne centre u Rusiji, inače će biti blokirane, mogao bi štošta toga promijeniti u Rusiji. Ovaj zahtjev podjednako se odnosi i na ruske i na međunarodne internetske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ključnih dijelova tog zakona glasi:

"Prilikom prikupljanja osobnih podataka, uključujući podatke s informacijskih i internet telekomunikacijskih mreža, operater je dužan osigurati dokaz da su sistematizacija, akumulacija, pohrana, ažuriranje i pristup osobnim podacima građana Ruske Federacije, zadržani u bazi podataka koja se nalazi na području Ruske Federacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska vlada obrazložila je takav zahtjev time da zakon "poboljšava upravljanje osobnim podacima ruskih državljana na računalnim mrežama," piše Agencija France-Presse.

Međutim, zakon također može utjecati i na druge aspekte World Wide Weba, uključujući i turističke web stranice i međunarodne internetske servise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge tvrtke već su se požalile da su dvije godine, koliko im iznosi rok za prilagodbu novom zakonu, nije dovoljan za izgradnju podatkovnih centara koje zahtjeva aktualna vlast u Rusiji.

Ovaj zakon je samo jedan od nekoliko neobičnih zakona na ruskom internetu, Primjerice, svaki ruski bloger ili blogerica mora se registrirati kao javni medij ako ima više od 3.000 sljedbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo

Još iz rubrike

Image
POWERED BY SCHWEPPES /

Under the Tonic Mistletoe