Oprez, 'MUP RH virus' radi 'otmicu' vašeg računala

Već drugi put unazad tri mjeseca hrvatski su građani policiji prijavili da je njihova računala napao virus s logom MUP-a RH.

22.1.2013.
12:36
VOYO logo

U slučaju da surfajući internetom dobijete obavijest s logotipom MUP-a koja vas upozorava na blokadu računala zbog kriminalnih radnji te traži da putem PaySafe kartice platite 500 kuna, slučaj odmah prijavite policiji. Poručuju to iz Ministarstva unutarnjih poslova ističući da je riječ o virusu "GVU Trojan" koji radi "otmicu" računala.

U MUP-u kažu da su ih na virus upozorili brojni građani koji su unazad nekoliko dana dobili takvu obavijest. Pritom dodaju da oni ne rade nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

500 kuna kako bi 'odblokirali' računalo

U slučaju da sporni virus uđe u vaše računalo, onemogućit će vam pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka, te vam onemogućiti daljnji rad. Istovremeno će vam ukazati na otkrivene navode ilegalne radnje kao što je primjerice skidanje glazbe i od vas će se tražiti da platite 500 kuna kako bi vam otključali računalo u roku 72 sata. Umjesto da uplatite novac, odnosno nasjednete na prevaru, iz MUP-a kažu da virus možete ukloniti na sljedeći način:

1. Pokrenuti računalo u Safe modu. 2. Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama "Safe mode with Networking" te pritisnuti ENTER. 3. Logirati se na računalo. 4. Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala. 5. Po završetku ponovno pokrenuti računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo