Promijenite svoje lozinke, ovaj bug vas špijunira

Nekoliko tehnoloških tvrki pozvalo je korisnike da promijene svoje lozinke nakon otkrića sigurnosnog propusta pod nazivom Heartbleed.

10.4.2014.
16:57
VOYO logo

Ovaj bug omogućava hakerima da se domognu kriptografskih ključeva koji se koriste za sigurne transakcije prilikom online kupovine i spajanja na web servise.

Primjerice, Yahoova blogerska platforma Tumblr savjetovala je korisnicima da "svugdje promijene svoje lozinke", posebice na servisima kao što su e-mail, servisi za pohranu datoteka i servisi za bankovne transakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju BBC-a, stotine, pa čak i tisuće poslužitelja (servera) imaju taj bug. Osim Yahooa, imali su ga i Imgur, OKCupid i drugi.

O čemu se radi? Proizvod koji se koristi za zaštitu podataka može se ugroziti na način da omogući prisluškivanje. Naime, OpenSSL je popularan način kriptografske zaštite koji se koristi za digitalno prebacivanje osjetljivih podatka dok oni prolaze od i do poslužitelja, tako da samo pošiljatelj i primatelj može imati uvid u te podatke. Na taj način onemogućeno je presretanje povjerljivih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi korisnici ovu tehnologiju poznaju u vidu slike malog "lokota" na dnu internet preglednika , što ukazuje na to da je stranica sigurna.

Nažalost, tim od tri sigurnosna istraživača napravio je fatalni propust u jezgri (core) neke od verzija OpenSSL-a koji je hakerima, unatrag dvije godine, omogućio da kradu lozinke i druge osobne podatke i to posve neprimjetno, ne ostavljajući pritom nikakav trag. TechCrunch je naveo da se nažalost ne može znati koje su informacije tijekom tog razdoblja prikupljene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Softverska mana u međuvremenu je ispravljena, a tehnološke kompanije upozorile su svoje korisnike, međutim prekasno je ako su vaše komunikacije pratili hakeri u nekom trenutku tijekom posljednje dvije godine.

Sigurnosna tvrtka NCC Group upozorila je da je u posljednja dva dana postalo znatno lakše iskoristiti taj propust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razina znanja koja je sada potrebna da bi se iskoristio ovaj propust je znatno manja nego što je bila prije 36 sati", rekli su za BBC.

Poslužitelji koji poprave ovaj propust uz pomoć 'zakrpe' koju je ponudio OpenSSL, morat će također nadograditi sve svoje ključeve ili će i dalje biti sigurnosno ugroženi. Sigurnosni stručnjaci savjetuju stoga da promijenite lozinke na vašim web servisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo