Iznenađenje! Microsoft s Windowsa 8 skočio na Windowse 10

Windows 10 je službeno ime za Microsoftove nove Windowse koji izlaze sredinom 2015. godine

1.10.2014.
9:15
VOYO logo

Microsoft je u utorak navečer dao svijetu mali pogled na iduću verziju svog operativnog sustava - Windows 10.

Na određeni način, Windowsi 10 su atavizam. Dok su Windows 8 bili optimizirani za touchscreen uređaje, kao primjerice tableti, Windowsi 10 čine stvari lakšim za korisnike stolnih računala. No, ovi Windowsi i dalje su prilagođeni za touchscreen sučelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će biti dostupni od druge polovice 2015. godine.

Nikada nije bilo zaista mnogo sumnje u to da će sljedeća verzija Windowsa barem malo sličiti na Windows 7. Čak su i Windows 8.1 bili korak natrag u tom smjeru za Microsoft jer je tada primjerice vraćena tipka "Start" koje je nedostajala milijunima korisnika širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Microsoft ovoga puta preskočio brojku 9. Naime, s Windowsa 8 odmah preskačemo Windowse 9 i idemo direktno na desetku. Je li zaista riječ o tako "velikom koraku naprijed", kako je istaknuo potpredsjednik Windows odjela Terry Myerso ili je možda riječ o kaskanju za Appleovim OS X-om?

No, za sve to vrijeme koje su Terry Myerson i Joe Belfiore proveli na pozornici objašnjavajući grandiozne promjene u sustavu Windows 10 - iako su predskočili jednu brojku kako bi to dokazali - nema nikakve zablude u pogledu očite istine: Windows 10 su Windows 7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, kako primjećuje The Verge, Windows 10 su "Windows 7 plus još pregršt stvari iz Windowsa 8 koje su radile dobro: Snap mod (koji omogućava korištenje do četiri aplikacije na ekranu), lijepe moderno dizajnirane aplikacije, uvijek ažurirane "live pločice" (tiles), a sada (napokon) univerzalna trgovina aplikacijama koje rade na svim veličinama zaslona od smartphonea do televizora. Ali, to je i dalje Windows 7."

Osim toga, nema više dvostrukog sučelja jer će se sve aplikacije prikazivati na isti način, odnosno u tradicionalnim prozorima. Microsoft je na konferenciji to neprestano i isticao. Riječ "familiar" bila je česta u ustima Myersona i Belfiorea. Oni su neprestano isticali kako je riječ o jednostavnoj nadogradnji i kako su Windows 10 jako slični onome što već koristite. "Želimo da svi ti korisnici Windowsa 7 imaju osjećaj da su jučer vozili prvu generaciju modela Prius," rekao je Belfiore. "A sada s Windows 10 to je poput Tesle."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom cijele prezentacije izgledalo je kao da se Microsoft obraća ne korisnicima Windows 8, već korisnicima koji su malo bacili pogled na Windows 8 i nakon što im se nijsu svidjeli odlučili su da se zadrže na Windows 7 ili Windows XP operativnom sustavu.

Pogledajte video:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/84NI5fjTfpQ?rel=0

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo