ZA DJECU U ZEMLJAMA U RAZVOJU / Ovaj tip izumio je cipele koje u pet godina narastu za pet veličina

'Nisam imao pojma koliko su važne cipele", rekao je Kenton Lee za BuzzFeed News.

21.4.2015.
10:06
VOYO logo

Kenton Lee je radio u sirotištu u Keniji kada je primijetio djevojčicu koja je nosila cipele kojima su krajevi bili odrezani kako bi joj se prsti noge mogli ispružiti. Odjednom mu je na um pala ideja; cipela koja raste!

"Godinama ova ideja rastućih cipela nije ostavljala moj um", rekao je Lee.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi korak bio je utemeljenje organizacije Because International 2006. godine s nekolicinom prijatelja. Riječ je o neprofitnoj organizaciji posvećenoj tome da "radi s i pomaže onima u ekstremnom siromaštvu", navodi se na njihovim web stranicama.

Lee i njegova ekipa pokušali su svoju ideju prvo ponuditi tvrtkama kao što su Nike, Crocs i Toms, ali bez uspjeha. Na kraju su pronašli "tvrtku za razvoj cipela" pod nazivom Proof of Concept koja je pristala da im pomogne s dizajnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cipela je izrađena od visokokvalitetne mekane kože, a iznimno izdržljivi gumeni potplati sličnog su materijala kao i automobilska guma, rekao je Lee. Oni su tome dodali jednostavan sustav kopči, spona i klinova.

Vijek trajanja ovih cipela je najmanje pet godina, a za to vrijeme cipele će narasti za pet brojeva. Mala veličina će dostajati za predškolsko dijete do petog razreda osnovne škole, a nešto veće cipele trajat će mu sve do srednje škole. Samo dva para cipela tijekom cijelog osnovnog školovanja? Zvuči kao nešto što bi moglo biti zanimljivo i hrvatskim roditeljima. Ili barem onima među njima čija djeca gladuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imao pojma koliko su važne cipele prije nego što sam otišao u Keniju," rekao je Lee. "Ali, djeca, posebno u urbanim područjima, mogu dobiti infekcije od posjekotina na nogama kad hodaju bosa, a ove cipele mogu smanjiti bolesti koje uzrokuju da propuštaju školu."

Ovaj 30-godišnjak iz Idaha kaže da želi tu djecu "staviti u najbolji mogući položaj kako bi uspjeli u svojim životima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ja mogu djetetu omogućiti zaštitu kako bi ostalo zdravo i nastavilo ići u školu, ja ću obaviti svoj dio posla".

Par ovakvih cipela stoji 10 dolara, a svaki par ide u torbu u koju može stati 50 pari cipela. Kad jedna organizacija napuni torbu, Because International proslijeđuje je organizacijama koje je isporučuju u jednu od sedam zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donatori mogu ili kupiti cipele pa ih potom sami distribuirati, ili kupiti par cipela i odabrati jednu od pet američkih neprofitnih organizacija koje će ih distribuirati sirotištima i crkvama diljem svijeta.

Dosada već 2.500 djece u sedam zemalja svijeta nose ove cipele, uključujući Ganu, Haiti, Peru, Kolumbiju i Keniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HOW IT WORKS from Because International on Vimeo.

Lee kaže da trenutačno imaju narudžbu za više od 3.000 pari cipela koje će stići u srpnju za ljude koji žele donirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmatrali smo da napravimo i veće cipele za tinejdžere", kaže Lee, "ali su nam rekli da oni ne žele nositi 'dobrotvorene cipele', oni žele nešto frajerskije".

Lee kaže da je sada zatrpan sa zahtjevima, uglavnom od Amerikanaca, da napravi verzije cipela i za odrasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo