Zena bacila u smece staro Apple-1 racunalo vrijedno 200.000 dolara

Jedna zena iz Kalifornije u garazi je pronasla neki predmet koji joj je navodno vrlo slicio na staro racunalo. Mislici da je bezvrijedno, bacila ga je u smece.

1.6.2015.
10:53
VOYO logo

Vecina stare elektronike previse je jeftina da bi se prodala cak i na Craiglist ili nekom slicnom servisu. Ta kome trebaju stare “kante”? No, Apple-1 racunalo nije samo stara “kanta”, vec i dio povijesti i za mnoge jedan od najtrazenijih gadgeta ikada u povijesti.

Neidentificirana zena bacila je u smece jedan od izvornih strojeva koje su u travnju 1976. godine projektirali i izgradili Steve Wozniak, Steve Jobs i Rob Wayne. Rijec je o jednom od prvih racunala koje su Appleovci napravili, a koje je “proizvedeno” u samo 200-tinjak primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretna zena, inace udovica, bacila je tako u smece ovaj raritetni i vrlo skupi Apple-1 koji predstavlja povijest kompanije i danas navrednijeg brenda na svijetu.

Kako pisu americki mediji, zena je cistila kucu nakon sto joj je suprug umro. Kad je racunalo doslo na reciklazu u tvrtku CleanBayArea , netko je primjetio da je rijec o Appleu. Racunalo je zavrsilo na javnoj aukciji gdje je prodano privatnom kolekcionaru za iznos od 200.000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova tvrtka sada zeli podijeliti novac sa zenom koju pokusava pronaci. Namjeravaju joj dati pola od iznosa koji su dobili od prodaje Apple-1 racunala tj. 100.000 dolara (50%).

Direktor tvrtke Victor Gichun kaze da bi zenu prepoznao da je ponovno vidi, no jedino sto zasada zna je da vozi SUV, medutim nikakvi drugi podaci nisu mu poznati jer zena nije ostavila nikakve podatke o sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od posljednjih preostalih Apple-1 racunala prodano je prosle godine na aukciji za 900.000 dolara, a smatra se da je do danas ostalo samo 50-tak tih racunala na cijelom svijetu, tako da je nevjerojatno kako je tako naglo moglo izroniti iz smeca.

Pazite sto bacate iz starih tavana i podruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo