Chaos Computer Započeo je rat protiv računala opće namjene!

Započeo je rat protiv računala opće namjene!

Kanadski pisac znanstvene fantastike Cory Doctorow na kongresu Chaos Computer u Berlinu upozorio je na nadolazeći rat protiv općeg računarstva jer sile tame žele da svi uređaji imaju svoju specifičnu namjenu.

Cory Doctorow rekao je da su u posljednjih 20 godina politikom na internetu dominirali ratovi oko autorskih prava, ali da se radilo samo o manjim okršajima.

Ostatak stoljeća će očito biti potrošen na nastojanja sila tame da ubiju računalo koje ima opće namjene. Doctorow je istaknuo da je ulog u ovom ratu sloboda, sreća i privatnost cijele ljudske vrste.

Na konferenciji je objasnio da nema računala opće namjene koja mogu izvršiti sve programe koje možemo zamisliti, osim par izuzetaka, te da su računala zamijenila sve ostale uređaje u našem svijetu.

"Nema zrakoplova, samo računala koja lete. Nema automobila, samo računala u koja sjedamo. Nema pomagala za sluh, samo računala koja umećemo u uši. Nema 3D printera, samo računala koja koja ih pogone. Ne postoji radio, samo računala s brzim ADC (Analog-to-digital converter) i DAC (Digital-to-analog converter) i nizom antena", rekao je.

Rezultat ovog razvoja, u kojem činimo sve da bismo "osigurali" nešto pomoću računala, dovest će do uništenja svakog drugog razvoja ljudskog društva.

Današnji regulatori tržišta favoriziraju potpisivanje koda i mehanizme za nadzor kako bi stvorili računala koja izvršavaju programe koje korisnici ne mogu nadzirati ili prekinuti, koji se pokreću bez pristanka ili znanja ljudi, pa se čak mnogi programi pokreću i onda kada korisnici to ne žele.

Doctorow je rekao da je ovo za IT industriju i budućnost čovječanstva od presudne važnosti, jer danas stvaramo računala koja mogu pokrenuti samo određene aplikacije, a ne računala koja mogu pokrenuti svaki program.

Prema njegovim riječima, takva računala nužno koriste neku kombinaciju spywarea, rootkita i sl. kako bi spriječili korisnika da sazna koji se procesi izvršavaju u njegovom računalu i kako bi spriječili da na takva računala korisnik sam može instalirati svoj vlastiti softver.

Otvoreni internet i otvoreni PC su tako na neki način oružja u budućim ratovima i "bez njih se nećemo moći boriti", istaknuo je Doctorow dodavši da je ovo tek početak i da "veliki izazovi tek dolaze".

Smatra da je ovo jedini način da se osiguramo i da naša računala budu sigurna od autokratskih regulatora.

Cijeli zapis njegovog izvrsnog predavanja možete pronaći ovdje.

Net.hr
30.12.2011.

web preporuke

Komentari

Svaštara

Strip poker

  • Sanny
  • Tavia
  • Alex
  • Nikolina
  • Petra
  • Svetlana