KAKO DO KVADRATA? / Stambena kriza drma EU, u Estoniji cijene skočile i 200 posto. Kod nas? Ne prestaje žeđ za nekretninama

Image
Foto: Profimedia

Podaci pokazuju i da generacija Z obiteljski dom napušta kasnije od svojih prethodnika: između 2007. i 2019., dob u kojoj je najmanje 50 posto mladih Europljana živjelo samostalno porastao s 26 na 28 godina

Maja Mahovlić

Maja Mahovlić

Prati teme iz područja gospodarstva, vanjske politike i geopolitike. Voli slušati prijenos sjednica Hrvatskog sabora

9.5.2024.
6:55
Profimedia
VOYO logo

Stambena kriza osjeća se diljem Europe. Rastu cijene nekretnina i stanarine, dostupnost i priuštivost su pale, a stanovanje je postalo političko pitanje.

Između 2010. i 2022. cijene nekretnina u 27 EU članica porasle su za 47 posto, prema izvješću Eurostata iz 2023, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekim zemljama cijene su osjetno rasle. U Estoniji je, primjerice, zabilježen rast cijena nekretnina od 192 posto. Samo Italija i Cipar bilježe pad.

Rastu i cijene najma. U prosjeku za 18 posto. Neka od najvećih poskupljenja zabilježena su u Litvi (144 posto) i Irskoj (84 posto). U Grčkoj, cijene najma su od 2018. godine porasle za 37 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj, gdje nešto više od polovice stanovništva živi u najmu, a prema podacima saveznog ureda za statistiku, prošle je godine jedno od pet kućanstava trošilo najmanje dvije petine svog neto prihoda na stanarinu. U Njemačkoj također nedostaje više od 800.000 stanova i ta je brojka u stalnom porastu.

Image
160 KVADRATA /

Joško Gvardiol vlasnik je nove nekretnine: Ovako izgleda luksuzni stan u koji useljava

Image
160 KVADRATA /

Joško Gvardiol vlasnik je nove nekretnine: Ovako izgleda luksuzni stan u koji useljava

U Nizozemskoj nedostaje oko 400.000 domova, a zbog ovog problema parovi odgađaju važne životne događaje poput osnivanja obitelji ili su prisiljeni živjeti zajedno nakon rastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnogim gradovima EU-a na socijalne stanove čeka se po 10 ili više godina.

Podaci pokazuju i da generacija Z obiteljski dom napušta kasnije od svojih prethodnika: između 2007. i 2019., dob u kojoj je najmanje 50 posto mladih Europljana živjelo samostalno porastao s 26 na 28 godina. U Irskoj je prosječna dob kupaca sada 39 godina, u usporedbi s 35 godina 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa Eurobarometra iz 2022. pokazala je da je za više od 20 posto osoba u dobi od 25 do 34 godine u više od trećine država članica EU-a stanovanje jedna od dvije najveće brige birača. U Irskoj, taj je postotak dvostruko veći.

Ponuda nekretnina još je uvijek manja od potražnje i u Hrvatskoj, kaže nam Lucijan Jurić, direktor agencije Ponte Antiqua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponuda nekretnina je na područjima zahvaćenima potresom, kao prostor Zagreba i Banovine, još uvijek manja nego što je potražnja i to je, logično, jedan od uzroka rasta cijena. Tu se ništa nije promijenilo u odnosu na godinu prije", kaže Jurić.

Pojašnjava da na tržištu općenito vlada manjak kvalitetnih nekretnina, poput novogradnje na atraktivnijim lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, na možda i najvećem gradilištu u Gradu Zagrebu, Sv. Klari bez obzira na intenzivne gradnje ne prestaje žeđ za nekretninama i traži se stan više."

Za drugim vrstama nekretnina, poput starijih obiteljskih kuća na rubnim dijelovima zagrebačkog prstena, potražnja i nije tako velika jer ljudi nisu spremni platiti tražene cijene, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče cijena, odnosno porasta ili stagnacije, cijene novogradnje u Gradu Zagrebu rastu i dalje i rasti će još dugo", kaže Jurić dodajući da društva nikada ne mogu zadovoljiti svačije želje i potrebe.

"Resursi za gradnju su ograničeni, nema dovoljno kapitala - u bankama ima, ali ga nerado plasiraju poduzetnicima - nema dovoljno materijala, radne snage. Rastu cijene materijala, troškovi radne snage, smještaja za uvoznu radnu snagu. Posljedično potresu i slabim intenzitetom obnove - opet iz istih razloga plus golemi administrativni aparat - povećana je potražnja za nekretninama. Uz čimbenike poput slabe financijske pismenosti stanovništva, ne postojanje niti jedne druge razvijene grane investiranja na domaćem tržištu kapitala, cijene kvalitetnih nekretnina rastu i rasti će", pojašnjava Jurić te dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svojoj 20 godišnjoj karijeri poduzetništva doživio sam mnoga poskupljenja, ali pojeftinjenje još nikada."

Trenutno je u Hrvatskoj najdinamičnije tržište najma, gotovo u svim većim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stan za najam je skoro pa nemoguće naći. Ako se i nađe odgovarajući, platit će se u pravilu i više nego rata kredita za kupnju istog takvog, plus što najmodavci sve više dobro gledaju i biraju kome će iznajmiti stan odnosno kakav background ima osoba koja im dolazi u stan", kaže Jurić te napominje da nas to približava europskim normama i standardima gdje najmodavci od najmoprimaca već uobičajeno traže potvrde o zaposlenju, visini plaće, ugovor o radu, platne liste i slično.

"Koliko god to nekome na ovim prostorima djelovalo čudno ili pretjerano, to je na neki način normalna stvar, osiguravanja vlastitog biznisa, prostora ili imovine", zaključuje Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Povoljni gradski stanovi u Podbrežju. Cijene najma od 80 do 200 eura

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo