Radnici Amazona u štrajku, tvrde da ih poslodavac iskorištava

Sindikat koji zastupa radnike u kompaniji Amazon u Njemačkoj objavo je da su njegovi članovi stupili u štrajk i da traže veće plaće od ove online megatrgovine.

16.5.2013.
15:29
VOYO logo

Ver.di sindikat izjavio je da je pozvao Amazon da usvojiti ugovore o plaćama slične onima kakve su u Njemačkoj ugovorene u maloprodaji i kakve imaju radnici koji rade na prodaji dobara i usluga putem e-maila.

Sindikat kaže da ti sporazumi uključuju božićnicu i nadoplate za noćni rad te rad nedjeljom i blagdanima, a to može značiti dobitke u prihodima u iznosu od čak 9.000 eura godišnje za radnike zaposlene u Amazonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amazon tvrdi da su njegova distribucijska skladišta u Njemačkoj logistički centri, a zaposlenici su već plaćeni najviše od iznosa koliko radnici u logističkoj industriji inače zarađuju.

Ver.di predstavlja neke od 3.300 zaposlenika u Amazonovom Bad Hersfeld centru i još 2.000 radnika u Leipzigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni čelnici rekli su da će oba centra, odnosno više od 5.000 radnika sudjelovati u jednodnevnom štrajku upozorenja.

U veljači ove godine Amazon je javno kritiziran zbog zlostavljanja sezonskih radnika iz istočne Europe koji su bili na privremenom radu u Bad Hersfeld distribucijskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radni uvjeti radnika Amazona u Njemačkoj su također nedavno prikazani u televizijskom dokumentarcu koji je optužio američku kompaniju zbog zapošljavanja skladišnih radnika iz krizom pogođenih zemalja poput Španjolske koji su stanovali u pretrpanim hostelima u kojima su vladali neljudski uvjeti.

Nakon SAD-a, Njemačka je drugo najveće tržište ove online trgovine, ispred Velike Britanije i Japana. Samo prošle godine zabilježilo je promet od 6.7 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo