Pacijenti će moći pisati koristeći samo oči

29.7.2012.
9:10
VOYO logo

Skupina volontera dobila je nekoliko polusatnih treninga s posebnim uređajima koji "čitaju oči" i koji navode mozak da misli da zapravo gleda objekte koji su u pokretu, omogućavajući pacijentu dovoljno kontrole da može pratiti slova.

Dr. Jean Lorenceau sa Sveučilišta Pierre et Marie Curie u Parizu objavio je u znanstvenom časopisu "Current Biology" da su nakon tri do pet treninga sudionici mogli nacrtati znamenke ili zasebna slova. Uz daljnju obuku, neki su mogli pisati i riječi brzinom od 20-30 znakova u minuti, slično kao kod rukom pisanog kurziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Lorenceau otkrio je ovu tehniku sasvim slučajno kada je primjetio da pokretanje njegovih očiju ispred eksperimentalnog vizualnog zaslona dovodi do nekih začuđujućih efekata. On je zapravo mogao vidjetu pokrete svojih vlastitih očiju na tom ekranu. Uz malo prakse, postepeno je otkrio da također može kontrolirati pokrete očiju.

Tehnika se oslanja na iluziju koja je uzrokovana treperenjem zaslona napunjenim slučajnim nizom statičkih diskova različitih kontrasta, piše britanski Telegraph.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada gledaju u taj zaslon koji se neprestano mijenja, ljudi mogu naučiti voljno kontrolirati svoje pokrete oka da budu precizniji. Na osnovu toga mogu ispisivati slova i riječi na zaslonu, kako je pokazala studija. Dr. Lorencau sada radi na usavršavanju svog "oko-pisača".

http://player.ooyala.com/player.js?width=390&deepLinkEmbedCode=h3NHVoNTqM3TLWGOFyyGg_TzyC8KXEP4&video_pcode=RvbGU6Z74XE_a3bj4QwRGByhq9h2&embedCode=h3NHVoNTqM3TLWGOFyyGg_TzyC8KXEP4&height=315

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo